Bağımsız mali denetim konusunda yeterince farkındalık olmayan şirketler için bağımsız denetçilik mesleği hakkında bilgi vermenin ve bağımsız denetimin finansal yapıya sağladığı katkıları incelemenin faydalı olacağına inanıyoruz. Eğer bağımsız denetçi hizmeti alıp almayacağınıza karar veremiyorsanız, yazımızı okumanızı öneririz. Yazımızda, bağımsız denetçinin ne iş yaptığı ve nasıl olunabileceği gibi soruların yanıtlarını vererek, ardından da bağımsız denetçinin sorumlulukları hakkında bilgi vererek şirketinize sağladığı faydalara değineceğiz.
Genel Olarak Bağımsız Denetmenlik – Bağımsız Denetçi Ne İş Yapar?
Bağımsız denetçi, belirlenmiş kriterlere göre bir şirketin mali tablolarını ve verilerini inceleyen ve doğruluğunu onaylayan kişidir. Amacı, şirketin mali kayıtlarının yasal olarak güvenilir olmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, şirket içinde finansal hile veya güvensizlik durumları söz konusu olduğunda da bağımsız denetçi desteğinden faydalanılabilir. Bağımsız denetçi tarafından gerçekleştirilen denetim işlemi, şirketin tamamını kapsayabileceği gibi bir bölüm veya departmanla da sınırlı olabilir.
Bağımsız Denetçi Nasıl Olunur? – Bağımsız Denetçi Olmak İçin SMMM Şart Mı?
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından belirlenen şartları yerine getirenler, en az 3 yıl denetim tecrübesi olanlar veya 15 yıllık SMMM tecrübesi olanlar, Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Denetim sınavlarına girip 70 üzerinde puan alarak bağımsız denetçi olmaya hak kazanabilirler. Ancak, bağımsız denetçi olmak için SMMM ruhsatı zorunlu değildir. Üniversitelerin iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyasal bilimler gibi bölümlerinden mezun olanlar, bağımsız denetçi olabilmek için ilgili sınavlara başvurabilirler.
Bağımsız Denetçi Sorumlulukları Nelerdir?
- Bağımsız denetçinin sorumlulukları, 660 sayılı KHK ve Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle belirlenmiştir. Buna göre:
- Bağımsız denetçi; denetim raporundaki hatalar, yanlış veya yanıltıcı bilgiler nedeniyle doğacak tüm zararlardan sorumludur.
- Kanuni görevlerini yerine getirirken kusurlu davranmaları durumunda, hem işletmeye hem de işletmenin pay sahiplerine karşı zarardan sorumludur, denetim sırasında edindiği bilgileri gizli tutmak zorundadır.
- Bağımsız denetçi; denetim sürecinde tarafsızlık ilkesine uygun davranmalı ve yasal prosedürleri takip etmelidir.
- Bağımsız denetçi; finansal piyasaları ve mevzuatları düzenli olarak takip etmeli ve mesleki bilgisini güncel tutmalıdır.
- Denetim sürecinde mevzuatta belirlenen prosedürlerden ayrılmamalıdır. Ayrıca, denetim sürecini belgelere dayalı bir şekilde yürütmeli ve raporunu bu doğrultuda hazırlamalıdır.
Bağımsız Denetçi Desteği ile Finansman Bulma Şansınızı Arttırabilirsiniz
Bağımsız denetçi desteği, firmaların sağlıklı bir finansal yapıya kavuşmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda finansal tabloların güvenilirliğini artırarak geleceğe yönelik öngörülerin kolaylaşmasına ve alınacak kararların risk katsayısının azaltılmasına da yardımcı olan ikincil faydalar sunar. Ayrıca, düşük faizli krediler, fonlar ve diğer finansmanlardan yararlanmak için bankalar ve kuruluşlar gibi finansman sağlayıcıları genellikle bağımsız denetçi raporunu şirketlerden talep eder. Bu nedenle, şirketinizin mali açıdan güvenilir olduğunu gösteren bir bağımsız denetçi raporu; iş hacminizi artırmanızı ve finansman sağlamanızı kolaylaştırabilir.
Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
next post
İrsaliyeli Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?
previous post