Büyük Harflerle: İPTAL VE İADESİ YOKTUR!

Tüketici olarak alışkanlığımız pandemi döneminde bir hayli değişti. Bu nedenle tüketici hukuku kavramlarından biri olan mesafeli satış sözleşmesini daha çok duyar ve konuşur olduk. Yoğun olarak yapılan internet alışverişleriyle beraber, sıkıntılar belli konularda daha çok göze çarpar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tüketiciler, internet üzerinden aldığı ürünün iadesinde sıkça sorun yaşamaktadır. Peki,  ambalajı açılan ürünler gerçekten satıcıların dediği gibi iadesi mümkün değil mi? İade koşullarında istisnaiyi durumlar bulunmakta mıdır? 

Tüketici hukukunda kişi herhangi bir gerekçe göstermek zorunda kalmadan ve ceza ödemeksizin 14 gün içinde sözleşmeden cayabilir. Yani satıcıların sayfalarına “iade ve iptal yoktur” yazmaları hukuka aykırıdır. Örneğin internet üzerinden aldığınız gömlek size ulaştıktan sonra gerekçe ne olursa olsun cayma hakkını kullanmanız sizin tüketici olarak hakkınızdır. Satıcı sayfasına büyük harflerle bunu yazsa da en doğal hakkınızdır.

Mesafeli Satışlarda Cayma Hakkının Kullanılamayacağı Sözleşmeler

Cayma hakkının kullanılması mümkün olmayan durumlarda bulunmaktadır. Bu istisnai durumlar yapılan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.

Mesafeli satışlarda cayma hakkının kullanılamayacağı sözleşmelere bakacak olursak bunlardan ilki bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmelerdir. Gıda ürünlerini burada örnek olarak gösterebiliriz. İnternetten aldığınız et ürününü iki hafta sonra cayma hakkını kullanmak istemeniz ilgili satıcıyı zor duruma sokacaktır. Ürünün son kullanma tarihinin geçmesi ya da bu tarihe yaklaşılmış olması sebebiyle yeniden satışı imkansız olabilir.

Sağlık ve hijyen açısından uygun olmayan ambalajı açılan yukarıda belirttiğimiz hazır giyim örneğinin aksine iç çamaşırı gibi ürünlerde iade bulunmamaktadır.

Anında İfa Edilen Hizmetler Cayma Hakkı

Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmelerde belirtilen online eğitim, bilgisayar oyunları, yazılım programları gibi ürünlerde cayma hakkı bulunmamaktadır.

Paketi Açılan Ayıplı Ürünlerde Cayma Hakkı

Yukarıdaki istisnai durumlar dışında ayıplı mal hükümlerine dayanarak sözleşmeden dönmek mümkündür. Örneğin; bedeni yanlış gönderilen hazır iç giyimde veya son kullanma tarihi geçmiş halde satılan gıda ürününün iadesi cayma hakkının kullanımıyla mümkün olmasa bile ayıplı mal hükümlerine dayanarak ücret iadesinin alınması mümkündür.

Satıcının İadeyi Kabul Etmemesi

Tüketicinin haklı iade isteğini kabul edilmemesi durumunda tüketici ya da avukatı aracılığıyla yargı yoluna başvurması mümkündür. Bulunduğunuz yerde tüketici mahkemesi olmaması durumunda asliye hukuk mahkemeleri davanıza bakmaktadır.

Share on
Bir cevap yazın