Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber internet aracılığıyla para kazanma trendi yaygınlaşmıştır. Freelancerlar yani serbest çalışanlar, bir şirketten kurumdan ya da zamandan bağımsız olarak çalıştıkları halde vergi yükümlülüklerinin olup olmadığı sık sorulan bir sorudur.
Freelance Çalışanlar Vergi Ödemekle Yükümlü mü?
İnternet üzerinden yapılabilecek birçok freelance iş bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar arasında sosyal medya uzmanlığı, içerik editörlüğü, SEO danışmanlığı, metin yazarlığı, çevirmenlik, grafik tasarım, yazılım geliştirme ve programlama gibi farklı alanlardaki işler bulunur. Freelance olarak çalışırken, hizmet verdiğiniz kişi veya kurumlardan ödeme almak için bir fatura hazırlamanız gerekir. Bu kesilen fatura vergi ödenmesi gerektiğini de gösterir.
Freelance çalışanlar kazançlarını serbest meslek makbuzu ile belgelendirmek durumundadır. Bu makbuzda brüt tutar üzerinden stopaj ve KDV yer alır. Stopaj vergilendirme sürecinde müşteri tarafından ödenirken, KDV ise freelance çalışan kişi tarafından ödenmek zorundadır. Ayrıca, freelance çalışanlar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi ve Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile vergi ödeme yükümlülüğü de bulunmaktadır.
Freelance Kazancınızın Vergi Kanunlarındaki Tanımı Nedir?
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, serbest meslek faaliyeti; şahsi mesai, bilgi, ihtisas veya benzeri kaynaklardan, ticari nitelikte olmayan, bir işverene bağlı olmadan ve şahsi sorumluluğunuz altında kendi adınıza ve hesabınıza yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerin getirisi olan kazanç da “serbest meslek kazançları” olarak tanımlanır. Freelance çalışan olarak elde ettiğiniz kazançlarda, sunduğunuz hizmetlerin dahil olabileceği iki farklı kazanç türü bulunmaktadır. Bunlar:
- Serbest Meslek Kazancı
- Arızi Kazanç (Süreklilik İçermeyen Kazanç)
Gelir Vergisi Kanunu’na göre; sunmuş olduğunuz freelance hizmet sürekliyse, bu serbest meslek kazancıdır ve bu kapsamda bir vergilendirmeye tabi olunur. Ancak, bir defaya mahsus hizmet sunduysanız bu arızi kazanç olarak nitelendirilir ve bu hizmetin karşılığı 40.000 TL’nin altındaysa vergi ödemezsiniz. Müşteriniz sizin adınıza gider pusulası düzenler ve hesaplanan stopajı devlete öder.
Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.