
Eğer yeni bir işletmeyseniz ve ilk ürünlerinizin satışını yapmaya başladıysanız hayatınıza hemen girecek kavramlardan biri de irsaliyeli fatura ibaresidir. Temel olarak irsaliyeli fatura, sevk irsaliyesi ile satış faturasının bir araya geldiği belgedir. Sevk irsaliyesi, malın taşınması sırasında kullanılan bir belgedir ve malın gönderildiği yerdeki alıcının eline geçer. Satış faturası ise malın satışı sonrasında düzenlenen bir belgedir ve malın satıldığı yerdeki alıcının eline geçer. İrsaliyeli fatura ise bu iki belgenin birleşimi olarak düzenlenir ve hem malın taşınması hem de satışı için gerekli olan bilgileri içerir.
Normal şartlarda bir ürünün satışı ve teslimi için iki ayrı belge düzenlenmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki satış faturası ve ikincisi ise sevk irsaliyesidir. Ancak irsaliyeli fatura ile bu belgeleri tek bir belgede birleştirerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir, ayrıca olası karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.
İrsaliyeli Fatura Nasıl Düzenlenir ve İrsaliyeli Fatura Üzerinde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
İrsaliyeli fatura düzenlenirken, satış faturası ve sevk irsaliyesi arasında küçük farklılıklar olduğunu unutmamalıyız. Bu farklılıklardan biri, irsaliyeli fatura için 2 değil, 3 nüsha alınması gerektiğidir. Bu, yoklama ve denetim için kullanılan 2 nüshanın yanı sıra teslimatın yapılacağı araçta bulunması gereken 3. bir nüsha olması gerektiği anlamına gelmektedir.
İrsaliyeli fatura düzenlerken aşağıdaki bilgilerin belgede yer alması gerekmektedir:
- Fatura düzenleyen kişinin adı, iş yeri adresi, ticari unvanı, vergi dairesi ve hesap numarası,
- Alıcının adı, ticari unvanı, adresi, varsa vergi numarası ve vergi dairesi,
- Faturanın sıra ve seri numaraları,
- Faturanın irsaliyeli fatura olduğunu belirten bir ibare,
- Faturanın düzenlendiği saat ve tarih.
- Ürünün miktarı, cinsi ve birim fiyatı,
- KDV oranı ve KDV tutarı,
- Sevkiyat tarihi,
- Ürünün gönderildiği kişi ve adresi,
- Faturayı düzenleyen kişinin imzası,
- Maliye Bakanlığı klişesi veya noter tasdiki,
- Faturanın basıldığı yerin bilgileri.
İrsaliyeli Fatura; Fatura Yerine Geçer Mi? – İrsaliyeli Fatura Ne İşe Yarar?
İrsaliyeli fatura, sevk irsaliyesi ve satış faturasını birleştirdiği için, bu belge üzerinde faturada bulunması gereken tüm bilgiler yer alır. Bu nedenle irsaliyeli fatura, fatura yerine geçebilir. Ayrıca, e-faturalar da düzenlenme tarih, saat ve dakikasının fatura üzerinde belirtilmesi durumunda, çıktısı alındığında irsaliyeli fatura olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu durumda çıktı üzerinde “irsaliye yerine geçer” ibaresinin yer alması kesinlikle gereklidir.
Sevk İrsaliyesi ve İrsaliyeli Fatura Arasındaki Fark Nedir?
İrsaliyeli fatura nedir sorusuna cevap verirken, sevk irsaliyesi ve satış faturasının birleştiği bir belge olduğunu ifade etmiştik. Dolayısıyla sevk irsaliyesi, yalnızca ürünün taşınmasıyla ilgili bir belgedir. Satılan bir ürünü müşterinize kargo firması aracılığıyla göndermeniz gerekiyorsa, sevk irsaliyesi düzenlersiniz. Bu nedenle, irsaliyeli fatura fatura yerine kullanılabilirken, sevk irsaliyesi için aynı durum geçerli değildir. Benzer şekilde, e-irsaliye de zaman zaman irsaliyeli fatura ile karıştırılabilir. Ancak e-irsaliye, irsaliyeli fatura değil, sevk irsaliyesinin dijital versiyonudur. E-irsaliye, sevk irsaliyesi gibi ürünün taşınması için düzenlenir ve irsaliyeli faturanın aksine satış faturası bilgilerini içermez.
Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
next post
Vergi İndirimi ve Faydalanmak İçin Yapılması Gerekenler
previous post