Resmi işlemlerin gizliliği ve güvenliği temel alan mali mühürün kullanımı son zamanlarda büyük ölçüde yaygınlaşmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı adına TÜBİTAK tarafından geliştirilen mali mühür, bir e-dönüşüm uygulaması olarak bilinir ve kurumsal bir e-imza türüdür. Bu bağlamda, mali mühür, kurumların elektronik platformda kaşe kullanarak belge işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlayan bir uygulamadır.
Mali Mühür Nedir?
Dijitalleşmenin her kurum ve birimde yaygınlaşmasıyla birlikte, mali mühür, firmaların kaşelerini elektronik formata dönüştürme yöntemidir. Mali mühür aynı zamanda bir elektronik imza türüdür. Firmalar, mali mühür sayesinde kaşelerini elektronik ortamda kullanabilir ve belgeler daha hızlı ve güvenli bir şekilde işleme konulabilir. Mali mühür, elektronik kaşenin yerini alarak günümüzde e-faturaların gizliliği ve güvenliği açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
Mali Mühür Nasıl Alınır?
Mali mühürün nasıl alınacağı sıklıkla merak edilen bir konudur. Mali mühür, TÜBİTAK tarafından firmalara sağlanmaktadır. Tüzel kişilikteki firmalar, mali mühür sahibi olmak istediklerinde mali mühür başvurusu yapmalıdır. Mali mühür başvurusu için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sayfasından başvuru formu doldurulması gerekmektedir.
Mali Mühür Sertifika İşlemleri ilgili internet sayfasına girildikten sonra Mali Mühür Başvuru Portalı’na tıklayarak “Sertifika Başvurusu Yap” butonuna basmanız gerekmektedir. Başvuru formunda doldurmanız gereken alanlar arasında; Başvuru tipi (Gerçek/tüzel), Vergi No, kurum imza yetkilisinin TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad, Doğum Yeri ve Doğum Tarihi bulunmaktadır. Mali mühür ücretini TÜBİTAK’a ödeyerek alabilirsiniz. Ödemeyi banka şubelerinden, bankaların internet veya mobil şubelerinden vergi kimlik numaralarınızı kullanarak yapabilirsiniz. Mali mühür şifresi ise başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra size verilecektir.
2023 Yılı Mali Mühür Ücretleri
Mali mühür ve mali mühür sertifikası aynı terimi ifade etmektedir ve genellikle standart 3 yıllık bir süre için oluşturulmaktadır. Bu sertifikalar aynı zamanda mobil nitelikli elektronik sertifikalar olarak da adlandırılmaktadır. Fiyatları aşağıdaki şekildedir:
- Tüzel Kişi (Limited ya da Anonim Şirket için): 590,00 TL (500 TL + KDV)
- Gerçek Kişi (Şahıs Şirketi için): 413,00 TL (350 TL + KDV)
Mali mühür başvurusu Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne yapıldığında olumlu bir değerlendirme sonucunda, akıllı kart okuyucu sürücüleri de size verilmektedir. Kurum, şirket yetkililerine sürücü kurulumu konusunda yardımcı olmaktadır. Akıllı kart okuyucular, özel bir işlemciye sahip olan ve bilgi güvenliğini sağlamak için özel şifreleme teknikleri kullanan özel kartlardır.
Mali Mühür Ne İşe Yarar?
Mali mühür, dijitalleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Firmalara güvenlik, gizlilik ve işlemlerde güvenlik sağlamak amacıyla kullanılmakta olup, önemli bir rol oynamaktadır. Mali mühür, firmaların hızla işlemlerini başlatmalarını sağlayan bir sertifika alımı ile elde edilebilir. Mali mühür, firmaların işlemlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Mali mühür, günümüzdeki e-dönüşüm uygulamalarının vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Elektronik ortamda gerçekleştirilen tüm işlemlerin gizlilik ve güvenliğini sağlamaktadır. Aynı zamanda işlemlerin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlamakta ve sistemsel olarak önemli kolaylıklar sunmaktadır. Mali mühür, firmalara kurumsal ve elektronik kaşe kullanma kolaylığı sağlamaktadır. Bu özelliğiyle birlikte bir tür e-imza olarak da kabul edilmektedir.
Mali Mührü Kimler Kullanır?
Mali mührü tüzel veya gerçek kişiler kullanabilmektedir. Kurum tarafından yetkilendirilen kişiler, mali mühürün kullanımını gerçekleştirir. Ancak, kurum içinde yetkili kişilerde değişiklik olması durumunda, atanan yetkililerin kısa sürede seçilmesi ve yetkili birimlere bildirilmesi gerekmektedir.
E-imza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?
E-imza ve mali mühür arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. E-imza, bir kimlik doğrulama sistemidir ve elektronik ortamlarda işlem yaparken kişinin bilgilerini doğruladığını kanıtlayan bir imzadır. Ülkemizde, ıslak imza ile aynı hukuki değeri olan iki farklı elektronik imza türü bulunmaktadır: kurumsal e-imza ve bireysel e-imza.
- Kurumsal e-imza, kurumlar tarafından kullanılan ve ıslak imza ile aynı hukuki değere sahip olan bir imza türüdür.
- Bireysel e-imza ise bireyler tarafından kullanılan bir imza türüdür. Mali mühür ise kurumsal şirketlerin elektronik fatura ve diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve faydalanabilmesi için gereken bir mühürdür. Mali mühür, kurumsal kimlik temsiliyle elektronik imzadan ayrılır.
E-imza gerçek kişilere verilir ve kişinin ıslak imzasının yerini alırken, mali mühür firmalara verilir ve firma kaşesinin elektronik hali olarak kullanılır. Şahıs firması sahibi olanlar, e-fatura kullanımı için mali mühür yerine e-imza kullanabilirler. E-imza, ıslak imza ile aynı statüde olan bir imza türü olmasına rağmen kullanım alanları bakımından farklılık gösterir. E-imza, evlilik, emlak alım satımı ve veraset ve intikal gibi alanlarda kullanıma uygundur.
Mali Mühürün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?
Evrakların güvenliği, e-fatura uygulamalarında son derece önemlidir. Bu nedenle, veri güvenliği açısından mali mühür, e-faturaların güvenliği için oldukça önemlidir. Gerçek kişiler e-imza kullanma seçeneğini tercih edebilirler. Bu nedenle, e-fatura düzenlemek için mali mühür olmadan işlem yapılamaz. Bu yüzden mali mühür büyük bir önem taşır.
Mali Mühürün Geçerliliği Var Mıdır?
Mali mühür, elektronik imza türü olarak kullanılan ve kurumsal geçerliliği olan bir imzadır. TÜBİTAK tarafından firmalara sağlanmaktadır. Tüzel firmalar, mali mühür sahibi olmak istediklerinde mali mühür başvurusu yapmak zorundadır.
Mali Mühür Sertifika İşlemleri için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sayfasına girilerek başvuru formu doldurulmalıdır. Mali Mühür Başvuru Portalı’na giriş yapmak için “Sertifika Başvurusu Yap” butonuna tıklanmalıdır. Başvuru sırasında doldurulması gereken alanlar arasında; Başvuru tipi (Gerçek/tüzel), Vergi No, kurum İmza yetkilisinin TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad, Doğum Yeri ve doğum tarihi bilgileri yer almaktadır.
Mali Mühür Kullanım Amaçları Nelerdir?
Mali mühürün birçok farklı kullanım amacı bulunmaktadır. En önemli amacı, elektronik ortamdaki işlemlerin güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda elektronik ortamda yapılan belge alışverişinin muhataplarına güvenli bir şekilde iletilmesini, alınmasını ve muhafaza edilmesini sağlar. Mali mühür, fatura ve diğer resmi belgelerin kaynağının korunmasında da etkili bir rol oynar. Dijital ortamdaki evrak akışının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan mali mühür, bu sebeple oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
next post
e-Haciz Nedir ve Nasıl Kaldırılır?
previous post