Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır?

Ürünlerin ve tasarımların korunması amacıyla gerçekleştirilen marka tescili işlemi, her ölçekteki kuruluş için elzemdir. Marka tescili sayesinde tasarımlar ve ürünler özgünlüğünü sürdürebilir. Tescil işlemi, ürün ve tasarım üzerindeki tüm hukuki hakları markanın çatısı altında toplar.

Marka Nedir? 

Marka, bir veya bir grup üretici ve/veya satıcının ürün ve hizmetlerini belirlemek, tanıtmak ve rakiplerden ayırmak amacıyla kullandığı isim, terim, sembol, tasarım, işaret, renk veya bu unsurların çeşitli bileşenleri olarak tanımlanır. Amerika Pazarlama Derneği, bir satıcı veya satıcı grubunun ürün ve hizmetlerini tanımlamak ve rakiplerinden farklılaştırmak için kullanılan bir isim, terim, sembol veya tasarım olarak markayı ifade eder.

Bugün, marka değeri milyarlarca dolarla ölçülen şirketler bulunmaktadır. Apple gibi tanınmış bir örnek vermek gerekirse, 2022 yılında Apple’ın marka değeri 482,215 milyar dolar olarak hesaplanmış ve bu değerle listenin başında yer almıştır.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, bir mal veya hizmetin resmi bir kayıt işlemiyle piyasada bilinen bir isimle yer almasını sağlayan bir uygulamadır. Marka tescil işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilerek ürün ya da hizmetin taklit edilmesini önlemek için doğru bir adım olacaktır. Marka tescili özellikle yaratıcı ürünlerde markanın sektörde öne çıkmasına da yardımcı olur. Sınai Mülkiyet Kanunu tarafından belirlenen marka tescili prosedürü, firmaların kendi özgün ürünlerini sektörde tanıtabilmeleri ve karlılıklarını artırabilmeleri açısından son derece kritik bir konudur.

Marka Tescili Neden Önemlidir ve Faydaları Nelerdir?

Marka tescili yaptırmak, her boyuttaki marka için büyük bir önem taşır. Günümüzde pek çok marka, hızla ticari sahada yer edinerek büyümeyi amaçlar. Bu rekabetçi ortamda ayakta durabilmek, rakiplerden öne geçmek için marka kullanımını korumak ve monopolleştirmek gereklidir. Marka tescil işlemi, markanın herhangi bir türevinin yasal olarak engellenmesini sağlar. Tescil alan taraf, markanın her öğesini kullanma hakkını elde eder.

Başka bir kişi ya da firma, markanın tıpkısını veya benzerini kullanırsa, yasal süreç başlatılabilir. Marka tescilinin temel faydaları ise şunlardır:

  • Marka, sadece sahibi tarafından kullanılabilir.
  • Tescil edilen markanın tüm hakları sahibine aittir.
  • Marka tescili yapan taraf, lisanslama yetkisi elde eder. Bu sayede marka devredilebilir veya miras bırakılabilir.
  • “com.tr” uzantılı prestij sağlar.
  • Markanın kopyalanmasını veya benzerinin yapılmasını engeller.
  • Kalite belgesi alma sürecini kolaylaştırır.

Hangi Markalar Tescil Edilebilir?

Eğer işaret ayırt edici bir niteliğe sahipse, her türlü işaretin marka olarak tescil edilmesi mümkündür. Kişi adları dahil, sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve ürünlerin veya ambalajlarının biçimleri gibi çeşitli işaret türleri, sicilde açık ve kesin bir şekilde anlaşılabilir olmaları durumunda tescil edilebilir. Ayırt edici nitelik, bir işaretin diğerlerinden farklı kılan özellikleri ve ögeleri ifade eder. Bir işaret ya başlangıçtan itibaren ayırt edicidir ya da zaman içinde kullanılarak, yatırım yapılarak – ilanlar, reklamlar, tanıtım programları, kampanyalar ve yerleştirici çalışmalar gibi – bu niteliği kazanabilir.

Günümüzde gerçek kişi adları, soyadları ve takma adlar da marka olarak tescil edilebilir. Ayrıca, 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu (“Kanun”) ile markaların tescil edilebilir ve sicilde gösterilebilir bir hale getirilmesi gerekmektedir; bu sayede seslerin tescili bile mümkün hale gelmiştir. Kanun öncesi dönemde, tek bir renk tek başına ayırt edici olmadığı ve herkes tarafından kullanılabildiği için soyut renklerin tek başına tescili mümkün değildi. Ancak yeni Kanun, renk kombinasyonlarının yanı sıra tek renklerin de tescil edilebileceğini kabul etmektedir. Marka ile özdeşleşen sloganlar, ürün veya ambalaj biçimleri de marka olarak tescil edilebilir ve koruma altına alınabilir.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescili için öncelikle ürün veya hizmetin daha önce marka haklarının alınıp alınmadığını kontrol etmek önemlidir. Eğer marka hakkı kullanımda ise, aşağıdaki adımlar takip edilerek tescil işlemi gerçekleştirilebilir:

  • Marka analizi yapılır ve ardından başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılır.
  • TÜRKPATENT, başvuruyu inceler ve uygun bulunursa başvuru resmi bültende yayınlanır.
  • Resmi bültende yayınlanan marka başvurusuna herhangi bir itiraz olmadığı takdirde, yaklaşık 2 ay içinde marka tescil süreci tamamlanır.
  • Belirlenen tescil ücreti ödendikten sonra, firma tescil belgesini alır.

Marka tescili başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, marka haklarının daha önce herhangi bir yerde kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesidir. Ayrıca marka, ürün ve hedef kitle uyumu açısından da değerlendirilmelidir.

Marka tescil başvurusu sonucu, markanın özelliği ve türü göz önünde bulundurularak TÜRKPATENT tarafından verilir.

Tescil ücretine ek olarak, bazı durumlarda değişken ücret talepleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle marka tescili sürecinde uzman desteği almak, işleri kolaylaştırabilir. Bizimle çalışarak marka tescili sürecinizi zahmetsizce yönetme fırsatını elde edebilirsiniz.

Marka Başvurusunda Yer Alması Gereken Bilgiler

Kurum tarafından kabul edilen her başvuru ile sadece tek bir markanın tescil talebi yapılabilir. Marka başvurusunun tamamlanabilmesi için aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

  1. Başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri.
  2. Başvuru vekil aracılığıyla gerçekleştiriliyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri.
  3. Var ise öncelik hakkı talebi ile ilgili bilgiler.
  4. Kanunun 4. maddesi ve Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen koşulları taşıyan marka örneği.
  5. Eğer marka örneğinde Latin alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmışsa, bunların Latin alfabesindeki karşılığı.
  6. Marka başvurusuyla ilgili ürünlerin veya hizmetlerin Nis Anlaşmasına göre sınıf numaraları ve bu numaralara uygun olarak düzenlenmiş bir liste.
  7. Yetkili kişi veya kişiler tarafından atılmış imza.
  8. Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren bilgi, eğer başvuru birden fazla mal veya hizmet sınıfını kapsıyorsa, ilave sınıfların ücreti ve varsa öncelik hakkı ücreti hakkında bilgi.
  9. Var ise muvafakatnameye dair bilgiler.
  10. Var ise ortak temsilci ile ilgili bilgiler.
  11. Var ise ek sayfa sayısı ve ekler hakkında bilgiler.

Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Marka tescil işleminin tamamlanma süresi önceden kesin olarak belirlenmez. Genellikle Resmi Marka Bülteni’nde yayınlandıktan sonra herhangi bir itiraz olmadığı durumda, ortalama olarak 6-8 ay içerisinde sonuçlanır ve 10 yıl boyunca koruma sağlar. Ancak bülten yayını sonrasında gelen itirazlar bu süreyi uzatabilir. Marka tescili, başvuru içeriğini net ve kesin bir şekilde yasalara uygun hale getirir, bu nedenle marka sahipleri bülten yayınlarını takip ederek benzer logolara veya işaretlere sahip markalara karşı itirazda bulunabilirler. İtirazlar nedeniyle tescil süreci 20 aya kadar uzayabilir.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2023 yılında belirlenen marka tescil ücretleri aşağıda verilmiştir:

  • Marka tescil ücreti: 1.960 TL
  • Marka Tescil Belgesi sureti düzenleme ücreti: 780 TL

Marka Tescil Süreci Nasıl İşler?

Marka başvurusu süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, itiraz ve yayın aşamalarını içerir. Üçüncü kişilerin görüş ve itirazları da dikkate alınarak başvurunun tescil edilmesi işlemi gerçekleşir.

Başvurusu eksiksiz tamamlanan veya eksiklikleri düzeltilen markalar, yasal süre içinde itiraz edilmez veya yapılan itirazlar kesin olarak reddedilirse ve gerekli ücret ödenirse, başvuru tescil edilir, sicile kaydedilir ve Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır.

Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Share on
Bir cevap yazın