Push ve Pull Marketing Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Push marketing veya dilimizdeki anlamıyla itme pazarlaması, genellikle ücretli reklam veya promosyonlarla markanızı kitlelerin önüne itmeyi amaçlar. Diğer yandan, pull marketing denilen çekme pazarlaması, markanıza veya ürünlerinize doğal olarak tüketici ilgisini çeken bir strateji uygulamayı ifade eder. Her iki kavram da markalar için son derece önemli olup, farklı stratejileri beraberinde getirir.

Push Marketing Nedir?

Push marketing, işletmelerin ürünlerini müşterilere daha fazla ulaştırmak için kullandıkları bir promosyon stratejisidir. İtme terimi, pazarlamacıların ürünlerini tüketicilere yönlendirmeye çalıştıkları fikrinden kaynaklanmaktadır. Bu strateji, ürünlerin doğrudan müşterilere şirket sergileri aracılığıyla satılmaya çalışılması, perakendecilerle iş birliği yaparak ürünlerini onlar için satmalarını sağlama ve satış noktası teşhirleri oluşturma gibi yaygın satış taktiklerini içerir. Bu perakendeciler genellikle, artan görünürlük karşılığında özel satış teşvikleri alır ve ürünleri sipariş ederek stoklamaya teşvik eden tanıtım, tutundurma, indirim, prim gibi etkinliklere dahil olurlar.

Push Marketing Hangi Müşteri Kitlesini Baz Alır?

Push marketing, reklamın hedef kitlesi şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün veya hizmetten haberdar olan ve satın alma düşüncesi olan tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten haberdar olan, ancak satın alma hedefi olmayan tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten henüz haberdar olan ve satın almaya istekli tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten haberdar olan, ancak satın alma planı olmayan tüketiciler

Bu şekilde pazarlamada, ürün veya hizmet müşteriye maruz bırakılarak tanıtılır. Bazen müşteri, ürün veya hizmetin reklamı yapıldığını fark etmez veya ne kadar reklama maruz kaldığının farkında olmaz. Bu nedenle, bu tür reklamlarda bilinçaltında ürün veya hizmetin gerekliliği yaratılmaya çalışılır.

Push Marketing Amaçları Nelerdir?

Push marketing, markanızı veya ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırmayı hedefleyen bir pazarlama yöntemidir. Bu pazarlama yaklaşımı, diğer yöntemlere göre daha bilinçli ve proaktiftir. Push marketing, daha agresif bir şekilde alternatifler arasından sıyrılmayı ve hızlı satış yapmayı amaçlayan işletmeler tarafından genellikle tercih edilir.

Push marketing amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • İtibarı olmayan yeni bir işletme veya e-ticaret sitesinin tanıtımına yardımcı olmak.
  • Yeni ürünler piyasaya sürülürken kullanılmak.
  • Tatiller veya mevsimsel etkinlikler sırasında ihtiyaç duyulmak.
  • Satış ve geçici promosyon kampanyaları için kullanılmak.
  • Yeni bir nişe genişlerken kullanılmak.
  • Hızlı bir şekilde nakit akışı veya satış oluşturmakta etkili olmak.
  • Sezon sonunda ürün stoğunu temizlemeye yardımcı olmak için kullanılmak.
  • Baskın bir rakibe karşı rekabet ederken marka bilinirliğini artırmakta etkili olmak.
  • Çok kanallı bir stratejiyi desteklemeye çalışırken kullanılmak.

Pull Marketing Nedir?

Pull marketing ise push marketing’in tam tersi bir yaklaşım benimser. Pull marketing, müşterinin istediği ürün veya hizmeti hedefleyerek alışveriş yapmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Bu reklam uygulamalarının amacı, müşterinin ürüne veya hizmete gelmesini teşvik etmektir. Bu nedenle, çevrimiçi alışveriş siteleri tarafından sıkça kullanılmaktadır. Kullanıcılar bu siteleri ziyaret ettiklerinde, arama işlevini kullanarak satın almak istedikleri ürünü bulurlar ve doğrudan satın alırlar. Bu tür reklamcılıkta, ürün tanıtımı için kişilerin yoğun çaba sarf etmesine gerek kalmaz.

Pull marketing uygulamaları aynı zamanda SEO çalışmalarını da içerir. Müşterinin neyi satın alacağını önceden bildiği için, ürün tanıtımları ikinci planda kalır. Bu nedenle, müşterinin ilk kez ziyaret ettiği web sitesi genellikle gerçekleşecek olan alışveriş kanalı olur. İlk sırada yer almak bu kadar önemli olduğundan, SEO kurallarına uymak ve Google’ın standartlarını kullanmak önem kazanır. İlk sırayı elde etmek için, SEO kurallarına uyum sağlamak ve Google standartlarını kullanmak gereklidir.

Pull Marketing Amaçları Nelerdir?

Pull marketing, doğal olarak oluşan trafikten yararlanmayı içerir. Bu yaklaşımda temel mantık, hedef kitlenize uygun ve değerli içerik oluşturarak onların size gelmesini sağlamaktır. Pull marketing basitçe, kullanıcıların aktif olarak aradıkları ürünleri, hizmetleri veya bilgileri bulmalarını kolaylaştıran ve nihai hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştıran bir yaklaşım olduğunu fark etmek anlamına gelir.

Pull marketing en belirgin biçimleri arama motoru optimizasyonu (SEO), yaratıcı sosyal medya içeriği ve müşteri incelemelerini içerir. SEO, uzun süredir en güvenilir yatırım getirisi sağlayan pazarlama türü olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca sosyal medya ile birleştiğinde oldukça etkili olabilir. Pull marketing kullanmanın birkaç faydası şunlardır:

  • Belirli bir niş veya endüstride hakimiyeti sürdürmek.
  • Uzun vadeli iş büyümesini sağlamak.
  • Geri dönen müşteri tabanı oluşturmak veya işletme bağlılığını artırmak.
  • Sosyal medya paylaşımlarıyla birlikte sosyal medya trafiğini artırmak.
  • Organik, yönlendirme ve sosyal segmentlerden gelen trafiği sitenize yönlendirmek.
  • Müşteri katılımı ve görünürlüğü artırarak marka bilinirliğini teşvik etmek.
  • Yüksek maliyetli reklam bütçelerine ihtiyaç duymadan satışları ve geliri uygun bir şekilde artırmak.
  • Alışveriş dönüşüm hunisinin en üstünde müşterilerle etkileşim kurarak, ne istediklerini bilmeden önce etkileşime geçmek.

Push ve Pull Pazarlama Stratejisinin Farkları Nedir?

Pazarlama stratejilerinin temel amacı, müşterilere ürün ve hizmetlerin tanıtılması ve satış oranlarının artırılmasıdır. İtme ve çekme pazarlama stratejilerinde de bu hedef öncelikli olarak gözetilir, ancak izlenen yol ve vurgulanan noktalar farklılık gösterir. Bu bağlamda, temel farklılıklar şunlardır:

  • İlk ve temel farklılık, çekme stratejisinde talebin tüketicilerden gelmesidir, ancak itme stratejisinde böyle bir talep söz konusu değildir.
  • Çekme stratejisinde, tüketicinin ürün ve hizmeti araması teşvik edilirken, itme stratejisinde tüketicinin ürün ve hizmet hakkında bilgilendirilmesi amaçlanır.
  • İtme stratejisinde, ürün ve hizmetin son kullanıcıya tanıtılması ve satın almaya teşvik edilmesi için promosyonlar, satış hacmi ve maddi araçlar kullanılırken, çekme stratejisinde reklam ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilerek tüketici ürün ve hizmeti talep etmeye teşvik edilir.
  • İtme stratejisinde kaynakların kullanımı alanlarına odaklanırken, çekme stratejisinde bilinçaltına ve algılara odaklanılır.
  • İtme stratejisinde tüketicinin ürün ve hizmeti beğenmesi önemsenmezken, çekme stratejisinde bu durum daha önemlidir.
  • Çekme stratejisinde müşteri sadakati önemsenirken, itme stratejisinde bu durum göz ardı edilir.
  • İtme stratejisi genel bir kitleye hitap ederken ve daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedeflerken, çekme stratejisi belirli bir hedef kitlenin taleplerine yönelik daha öznel çalışmalar yapar.

Sonuç olarak, pazarlama stratejilerinin istenilen sonuçları vermesi için gerekliliklerin doğru bir şekilde anlaşılması ve çalışmalara bu doğrultuda yön verilmesi gerekmektedir. İtme ve çekme pazarlama stratejileri de bu açıdan farklılık göstermez. Her ikisinde de temel amaç, ürün ve hizmetlerin tanıtılması ve satış oranlarının artırılmasıdır. Dolayısıyla, firmalar hangi stratejiyi seçerse seçsin, doğru adımları takip ettiği sürece aynı ölçüde başarılı olabilirler. Bu noktada yapılması gereken, hangi stratejiyi benimseyeceği ve doğru hedef kitlesinin belirlenmesidir. Pazarlama stratejileri, firma ile tüketici arasında bir köprü görevi görür. Firmanın ürettiği ürün ve hizmeti son kullanıcıya duyurması ve planlarının başarılı bir şekilde sonuçlanması için pazarlama stratejileri büyük önem taşır. Bu nedenle, pazarlama stratejilerinin firmalar açısından önemi daha net bir şekilde anlaşılmaktadır. Üreticilerin yapması gereken ise doğru stratejiyi belirlemektir.

Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Share on
Bir cevap yazın