Miras paylaşımı çevremizden veya kendi tecrübelerimizden bildiğimiz kadarıyla daha çok çekişme olan bir konudur. Ama özellikle yurtdışında yaşıyor ve mirasınız Türkiye’yse bu konu hukuki anlamda Türkiye vatandaşlarının yaşayabileceği sıkıntılara göre biraz daha zor bir konu oluyor. Bursa’da birçok konuda olduğu gibi miras paylaşımında hukuki danışmanlık veren Bayrakçı Hukuki Danışmanlık yurtdışında yaşayan Türkler için miras haklarının detaylarını inceledik.
Türk Hukuku Yurtdışında Yaşayanlar İçin Miras Hukuku Nasıl İşler?
Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen hususlar içerisinde Türkiye’de yaşayan murisin son ikametgah adresini bulunduğu Sulh Ceza Mahkemesine başvurularak yabancılar için miras işlemleri başlatılabilir. Peki, Türk hukuku yurtdışında yaşayanlar için miras hukukunu nasıl belirlemiştir? Yurtdışında mirasçı olması durumunda yapılacak işlemler nelerdir?
Mirasçılık belgesi, diğer adıyla veraset ilamı, miras bırakanın mirasçılarını ve bu mirasçıların miras payı oranlarını gösteren belgeye denir. Mirasçılık belgesine “veraset senedi”, “veraset vesikası”, “veraset belgesi” de denilmektedir. Mirasçılık belgesini; yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar ve lehine vasiyet yapılan kimseler de talep edebilir. Ancak böyle bir durum için vasiyetnamenin mahkemece açtırılması gerekmektedir.
Sürecin Hızlı İlerlemesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yabancı vatandaşlık içeren mirasçılık belgesi taleplerinde sürecin daha hızlı olması için, vefat eden kişinin Türkiye’deki son ikametgah adresi veya kalan mirasın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması gerekir. Burada şunu hatırlatma yarar var. Tüm mirasçılar yerine tek bir mirasının mahkemeye başvurması yeterlidir.
Mirasçılık Belgesinde Gözükmemeniz Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Yabancı ülke vatandaşlığı bulunan mirasçılarda en sık rastlanan durum mirasçılık belgelerinde gözükmemeleridir. Bu durum sizi sıkıntıya düşürmesin. Burada yapılması gereken varlıklarının ispatı ve mirasçı olduklarını kanıtlamak için; doğum belgesi, aile kütüğü çıktısı evlenme belgesi ve yaşam belgesi gibi resmi belgelerle ispatlamaları gerekir.
Yurtdışında yaşayan birçok mirasçının yaşadığı durumlardan bazıları şu şekildedir: Kalan mallar hakkında bilgi alamamak, mirastan paylarına ne kadar düşeceklerini bilememek veya miras hakları tamamen yok sayılmasıdır. Bayrakçı Mali Müşavirlik ve Hukuki Danışmanlık olarak, bu durumlarla karşı karşıya kalmadan harekete geçmenizi öneriyoruz. Bursa’da hukuki danışmanlık vermeye ve Bursa’da miras hukukuyla ilgili müvekkillerine avukat desteğini sağlamaktayız.