ETGB Nedir?

Günümüzde pek çok şey online olarak yapılmaktadır. Özellikle alışveriş alışkanlıklarımızın değişimiyle e-ticarette büyük bir büyüme yaşandı. Artık sınırlara aşarak alışveriş veya ticaret yapabiliyoruz. Buda hayatımıza yeni kelimeler eklenmesine yol açtı. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi daha çok bilinen kısaltmasıyla ETGB halk tarafından çokça konuşulur oldu. Peki, ETGB nedir? Ayrıntılarına birlikte bakalım.

Havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aranmayan bir uygulamanın adı ETGB’dir.

ETGB’nin Avantajları Nelerdir?

ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri yapmaktadır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) uygulaması kapsamında; bireysel kullanım için satın aldığınız eşyanızın gümrük işlemlerinin, yetki verilen kişilerce (hızlı kargo operatörleri) yapılması mümkündür. Böylece yurtdışından satın aldığınız ürüne herhangi bir prosedürle uğraşmaksızın yurtiçinden satın almış gibi kolayca ulaşabilirsiniz.

Diğer bir avantaj mikro ölçekte ihracat yapan ihracatçılarımızın gümrük beyanı maliyetleri azaltılarak ihracat yapmaları ve vergi iadesi almaları sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

ETGB ihracat ve ithalat sürecinde gerekli bazı belgeler ve kurallar vardır. Bunun dışında her resmi belgede olduğu gibi ETGB formunun da eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Elektronik ortamda düzenlenen ETGB evrak ve kağıt işlemleri olmadan sürecin hızlıca sağlamasının önünü açar.

ETGB Beyanlarını Kim Düzenler?

ETGB beyanlarını genelde gümrük müşavirleri düzenlediği düşünülür. Ama bu bilgi yanlıştır. Bu beyanlar kargo firmaları tarafından düzenlenmektedir. Sadece özel durumlarda ETGB beyanlarını gümrük müşavirliği tarafından düzenlenmektedir.

Süreçleri Görmek Mümkün Müdür?

Mikro ihracat kapsamındaki gümrük prosedürlerini ve maliyetlerini azaltmak için kullanılan bu beyanname sisteminde firma mikro ihracat firması ETGB sorgulaması yaparak ürünün gümrükle ilgili süreçlerini görebilir.

Share on
Bir cevap yazın