SEO Terimleri ve Anlamları, Arama Motoru Optimizasyonu Oluşturma

SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu, dijital dünyaya adım atan ve bir web sitesi bulunan herkesin, Google sıralamalarında ön plana çıkabilmek için arama motoru botlarının sitelerini daha kolay tarayıp indeksleyebilmesi amacıyla yaptığı çalışmalardır. SEO çalışmalarına başlayan kişi ve işletmeler, başlangıçta bazı SEO terimleri ile karşılaşacaklardır. Bu terimlerin anlamlarını bilmek, daha profesyonel adımlar atmalarını sağlayacaktır.

Bilmeniz Gereken SEO Terimleri ve Anlamları

Arama Motoru

SEO uzmanlarının sıkça duyduğu bir terim olan arama motoru, kullanıcıların internette kelime veya kelime grupları yazarak araştırma yapmasını sağlayan yazılımlara verilen isimdir. Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları, dünya genelinde en çok kullanılanlardandır. Bu yazılımlar, kullanıcıların aradıkları sonuçları en uygun sayfalarla listeler. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları da web sitesi olan kişi ve işletmelerin bu sıralamalarda yükselmek için yaptığı çalışmalardır.

Organik Arama

SEO çalışmalarının hedefi olan organik arama, arama sıralamalarında ücretli reklamlar dışında yer alan sonuçları ifade eder.

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışması yapacak olan markaların sıklıkla karşılaştığı terimlerden biri olan anahtar kelime, internet kullanıcılarının arama motorlarında bilgi, ürün veya site bulmak için kullandığı kelimelerdir.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime (Long Tail Keyword)

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, arama hacmi yüksek olmayan ve birden fazla anahtar kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelerdir. Örneğin, “E-ticarette satış artırmak” uzun kuyruklu anahtar kelimeler arasında yer alır.

Kısa Kuyruklu Anahtar Kelime (Short Tail Keyword)

Kısa kuyruklu anahtar kelimeler, arama motorlarında kısa kelimeler kullanılarak yapılan aramaları ifade eder. Genellikle bir veya iki kelimeden oluşur. Örneğin, “E-ticaret” veya “e-ticaret yapmak” kısa kuyruklu anahtar kelimelere örnektir.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

SEO çalışmalarında kullanılan anahtar kelimelerin yoğunluğunu ifade eden bu terim, bir sayfada veya içerikte ilgili anahtar kelimenin ne sıklıkla kullanılması gerektiğini gösterir. Genellikle tüm içeriklerde anahtar kelime yoğunluğu %1-%2 arasında değişir.

Arama Hacmi (Volume)

Anahtar kelime analizi sırasında karşılaşılan arama hacmi terimi, bir anahtar kelimenin ne kadar ilgi gördüğünü gösterir.

Site İçi Optimizasyon (On Page SEO)

On page SEO, sitenin içinde yer alan sayfalar için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir.

Site Dışı Optimizasyon (Off Page SEO)

Site dışı optimizasyon çalışmaları, backlink alımları, sosyal medya çalışmaları ve sayfa popülerliği gibi dış etkenleri kapsar.

Backlink

Off page SEO çalışmalarında kullanılan bir teknik olan backlinkler, bir web sitesinde başka bir siteye verilen bağlantılardır.

Anchor Text

Backlink çalışmalarında kullanılan anchor text, backlink alırken kullanılan kelimelerdir.

Breadcrumb

SEO optimizasyonu sırasında kullanılan breadcrumb, siteyi ziyaret eden kullanıcıların veya botların sitede daha kolay ve hızlı gezinmesini sağlayan navigasyonlardır.

Arama Motoru Sonuç Sayfaları (Search Engine Results Pages – SERP)

SERP, kullanıcıların arama gerçekleştirdiği Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının sonuç sayfalarını ifade eder.

Kanonik Etiket (Canonical Tag)

Canonical tag, bir web sitesinde yer alan ve yinelenen sayfalar hakkında arama motorlarını bilgilendirmeye yarayan etiketlerdir.

301 Yönlendirmesi (Redirection)

301 yönlendirmesi, kalıcı yeniden yönlendirme anlamına gelir.

No Follow

No follow linkler, bir web sitesi için backlink veren sitelerde kullanılan, arama motorlarına ilgili bağlantıyı takip etmemeleri gerektiğini söyleyen etiketlerdir.

Do Follow

Dofollow linkler, bir web sitesine referans olan başka bir sitenin ilgili linki takip etmesi gerektiğini belirten etiketlerdir.

Yerel SEO (Local SEO)

Yerel SEO, bir işletmeye ait internet sitelerinin yerel arama sonuçlarında görünmesini sağlayan çalışmalardır.

Featured Snippet

Google gibi arama motorlarında bir SERP’in en üst bölümünde yer alan alanlara featured snippet veya sıfırıncı sıra denir. Bu alanlar genellikle 5N 1K sorularına (Ne, Nasıl, Ne Zaman, Nerede, Niçin, Kim) yanıt verir.

Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Share on
Bir cevap yazın