E-Ticaret ile ilgili yoğun ilgi ile birlikte Türkiye’de son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında ‘VAT Numarası’ gelmektedir. Vergi terimleri arasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı ‘Value Added Tax’dır. VAT, Türkiye’de kullandığımız katma değer vergisi (KDV) karşılığına da denk gelmektedir. VAT numarası ilk kez 1954 yılında Fransa’da uygulanmaya başlanmıştır. Devletin vatandaşlarından aldığı verginin ciddi kazanç getirdiğini öğrenen diğer ülkelerde kendi vatandaşları için vergi uygulamalarına başlamışlardır. Nitekim vergiyi ödeyen kişi; bir malı veya bir değeri üreten değil de, onu tüketendir. Ülkemizde çok sık görmeye alıştığımız + KDV ibaresi buradan gelir. Yani aldığımız her üründe devletin kasasına ortalama %18′ lik bir kaynak koyarız. İstemezsek şu olur, devletin kasasına koyduğumuzu düşündüğümüz o %18 ‘ lik kaynağı, ürünü satın aldığımız esnafın cebine koyarız. İşte bu nedenle alışverişlerde mutlaka fiş ya da fatura alınması gerektiği vurgulanır.
VAT Numarasının Önemi
Avrupa’da vergi denetimleri çok sıkı tutulmaktadır. Bu sıkı denetimler sonucunda VAT numarası almadan satış yaptığınız tespit edilirse Avrupa’daki satış imkanınızı tamamen kaybedersiniz. Ayrıca Avrupa’da herhangi bir E-Ticaret platformunda satıcı olduğunuzda o ülke için vergi mükellefi haline gelirsiniz. Bu mükellefiyetin oluşabilmesi için VAT numarasına sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde ürünlerinizin Türkiye’den Avrupa’ya gönderimine izin verilmez. Her Avrupa ülkesi için farklı VAT numarası alınmaktadır. Gerekli durumlarda aynı şirket için birden fazla VAT numarasına sahip olabilirsiniz.
VAT numarası nasıl alınır?
Türkiye’de pek çok firma, Avrupa’daki satış yapabilmek için şirket kurmaktadır. Şirket ya da kurum olarak VAT numarasını almak istiyorsanız muhasebe uzmanlarından profesyonel destek almanız daha sağlıklı olacaktır. Nitekim vergi kaydı yaptırma gibi işlemler Avrupa’da Türkiye’de olduğundan daha kompleks prosedürlere bağlıdır.
Sizler de tüm bu süreçler hakkında profesyonel, mali ve hukuki destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
next post
GSS Nedir? Borcu ödememek mümkün mü?
previous post