İnternet alışverişi günümüzün popüler eylemleri arasında sayılmaktadır. Fiziksel mağazaların yerini e-ticaret siteleri almış olup, alışverişler dijital ortamda gerçekleşmeye başlamıştır. Dolayısıyla internetten satış yapan firmaların sayısı da artmıştır. Siz de internet üzerinden bir ürün ya da hizmet satıyor ve “E-ticarette fatura nasıl kesilir?” ya da “E-ticarette fatura kesmek zorunlu mu?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
E-Ticarette Fatura Kesme İşlemi
Öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden e-fatura sistemine giriş yapmalısınız. Ardından “Arşiv Fatura” kısmından belge işlemleri sekmesine tıklayarak “Fatura Oluştur” a giriş yapmalısınız. Açılan sekmede gerekli bilgileri doldurun.
İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlarda, faturada belirtilmesi gereken önemli bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler arasında, satışın yapıldığı internet adresi, ödeme şekli ve tarihi, gönderiyi taşıyanın adı soyadı veya unvanı ile VKN/TCKN bilgisi ve satışı yapılan malın gönderildiği tarih yer almaktadır. Ayrıca, faturada özellikle belirtilmesi gereken bir husus olarak, satışın internet üzerinden gerçekleştirildiğini vurgulayan ‘Bu satış internet üzerinden yapılmıştır.‘ ibaresine de mutlaka yer verilmelidir.
Bilgilerinizin doğruluğunu “Toplam” bölümünden teyit edip “Oluştur” butonuna tıklamalısınız. Faturanız bu şekilde oluşturulmuş olur. Fakat düzenlediğiniz e-fatura öncelikle taslak olarak kaydedilecektir. “Gib İmza” butonuna tıklayarak e-faturanızı onaylayabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra e-faturanız başarılı bir şekilde oluşturulmuş olacaktır.
E-Ticarette Fatura Kesmek Zorunlu Mudur?
Evet, yıllık brüt satış cirosu 500 bin TL ve üzeri olanlar e-faturaya geçmek zorundadır. Bu rakam önceki senelerde 1 milyon TL ve daha önceki senelerde ise daha da fazla iken, gün geçtikçe azalmaktadır. Bu da e-faturanın günümüzde zorunlu hale gelmesi gerektiğini bizlere gösteriyor. E-fatura kaçınılmaz bir sorumluluk haline gelmektedir. Tüm bu sürecin dijitalleşmesi hedeflenmektedir. Peki ama bize faydası ne olacaktır? Gelin birlikte inceleyelim.
E-Faturanın Faydaları
E-Fatura zaman ve maliyet anlamında büyük fayda sağlamaktadır. Her fatura için ayrı kağıt derdi ve uzun uzadıya vakitlere son! Birkaç ufak dokunuş ile internetin bulunduğu herhangi bir yerde faturanızı kolaylıkla oluşturabilir ve diğer işlerinize zaman ayırabilirsiniz.
Hızlı işlem süreçleriyle beraber hata riskini azaltır. Çevre dostu bir yaklaşım sunarak kağıt tüketimini azaltır. Kolay saklama ve erişim imkanıyla arşivleme işlemlerini kolaylaştırır. İzleme ve denetim süreçlerini etkinleştirir. Aynı zamanda yasal gereksinimlere uygunluk sağlar. Bu faydalar, işletmelerin verimliliğini artırır ve daha sürdürülebilir bir işletme yönetimi sunar.
İşletmeniz için en doğru ve hızlı çözümlerde sizlere yardımcı olabilmek adına bize ulaşabilirsiniz.
next post
SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir ve Nasıl Alınır?
previous post