
Son zamanlarda hem dünyada hem de Türkiye’de birçok kişi home ofis şirket kurarak kendi işini yapmaya başladı. Kurulumunun kolay olması ve masrafının daha az olması sebebiyle kişiler daha çok şahıs şirketi kurmaya yöneldi. Şahıs şirketi kuran kişiler belirli bir yeri göstererek şirketlerini kurabilecekleri gibi home ofis şahıs şirketi de kurabilmektedir.
Home Ofis Şahıs Şirketi
“Home office” isminden de anlaşılabileceği gibi ev ofisi anlamına gelmektedir. Pandemi sonrası popülaritesi iyice artan bu çalışma biçiminde kendi işini yapan kişiler yaşadıkları evi veya evin bir bölümünü ofise çevirerek işlerini buradan yürütebilirler. e-Ticaret, çevirmenlik, içerik üreticiliği, muhasebe, mimarlık, pazarlama ve reklamcılık gibi alanlarda faaliyet gösteren kişiler için ideal bir çalışma biçimi olabilmektedir.
Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekenler
Ticari faaliyetlerinize başlamak için Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan şirketlerden birisini kurmanız gerekir. Sanal ofis imkanlarından faydalandığınızda kurulan bir şirketin maliyeti de fiili bir ofis alan kiralayarak kurulan şirketlerden oldukça düşüktür.
Home ofis şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler şunlardır:
- Kimlik fotokopisi
- Şirketi kurarken adresini göstereceğiniz evin tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi
- 2 adet vesikalık resim
- İkametgâh belgesi
- İmza beyannamesi
- Araç alış senedi ve ruhsat (varsa)
Evde şahıs şirketi açıldığında, şirketiniz normal bir şahıs firması ile aynı yükümlülükleri yerine getirebilir. Bu yükümlülükleri kısaca yaptığı işler veya satılan mallar neticesinde fatura kesmek, gerekli beyannameleri dönemlerinde vermek olarak özetleyebiliriz. Beyanname verebilmek için bir serbest muhasebeci mali müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir.
Şirketi Kurmanın Maliyeti
Home ofis şirketin kuruluşunda yapacağınız bazı harcamalar 2022 yılı için şu şekildedir:
- Noter Muhasebe vekâleti 192 TL
- Vergi Dairesi Sözleşme Damgası 52 TL
- Kuruluş ve defter kayıt servisi için 600 TL
- Şahıs imza beyannamesi 147 TL
- Mali Müşavir Kuruluş Ücreti (bölgeden bölgeye değişkenlik göstermektedir)
Home ofis şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler ve maliyet bunlardır. Eğer home ofis şahıs şirketi kurmak istiyorsanız kurulum için ödeyeceğiniz bedel 950,00 TL – 1100,00 TL kadar bir ücrettir. Bu ücreti göz önünde bulundurarak home ofis şirketinizi kurabilir, limited ve anonim şirket kurmak için ödenen tutarları ödemek zorunda kalmazsınız.
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları
- Düşük muhasebeci ücreti (limited şirket ve anonim şirkete göre)
- Şahıs firmasını açmak ve kapatmak diğer şirket türlerine göre daha masrafsız ve daha kolaydır.
- Şartları sağlıyorsanız Genç Girişimci İstisnasından yararlanarak 1 sene Bağ-Kur primi ödemek zorunda kalmazsınız.
- Yine Genç Girişimci İstisnasından yararlanarak 3 yıl boyunca yaptığınız kârın 75.000-TL’lik kısmı vergiden muaf olur. (her yıl için 75.000-TL)
Şirketi Kurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
- Eğer oturduğunuz evin tapusu size ait veya 1. dereceden akraba eş veya çocuk şeklinde ise kira kontratına gerek yoktur. Fakat bu durumda eş ve akrabaya oturduğunuz konut artık işyeri kapsamında olduğu için emsal bedel üzerinden kira vergisi ödeme mecburiyeti doğmaktadır.
- Kira veya sahiplik fark etmemekle birlikte evin elektrik, su, doğalgaz gibi masraflarının yarısı gider olarak gösterilebilmektedir.
- İşyerini home ofis olarak açsanız bile Bağ-Kur’a kayıt olma yükümlülüğünüz bulunmakta, aynı şekilde bir yerde SSK’lı çalışıyorsanız Bağ-Kur yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.
- Home ofis şahıs şirketi normal şahıs şirketi gibi açılışı ve kapanışı da son derece basit bir şekilde yapılabilmekte, şahısların vergi yükümlülüğü var ise sonradan katlanılacak vergi cezalarıyla karşılaşmaktan kaçınmak için en kolay yol olarak sıkça kullanılmaktadır.
Home Ofis Şahıs Şirketinde Stopaj Vergisi
Ev adresi kullanılarak kurulan şahıs şirketlerinde stopaj vergisi ile ilgili iki durum söz konusudur. İlki, ev adresi olarak beyan edilen yerin şahıs şirketi kuran kişiye mi ait olduğu yoksa kiracı olarak bulunduğu bir yeri mi home ofis adresi olarak kullanacağıdır. Ev, şahıs şirketi kuran kişiye ya da kira ödemediği bir aile ferdine ait ise stopaj vergisi ödenmez. Ancak şirket, kiralık bir evde kurulmuşsa brüt kira üzerinden %20 stopaj vergisi ödemek gerekmektedir.
Kimler Tarafından Tercih Edilmektedir
Home ofis şirket kuruluşunu genelde e-ticaret yapanlar, Sosyal medya üzerinden satış yapanlar (Instagram, Facebook vs.), web üzerinden hizmet verenler, Youtube, Facebook, Instagram gibi sitelerden reklam geliri olanlar tercih etmektedirler.
Bu işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilmektedir.
next post
Şahıs Şirketini Limited Şirkete Çevirme Süreci
previous post