Şirketlerde Ticari Kredi Sınırlamaları ve Bağımsız Denetime Tabi olma Şartları

Bilindiği üzere BDDK tarafından, daha önce finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik birtakım duyurular yapılmıştı. Ancak BDDK’ya göre bazı şirketlerin, döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına hatta döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttukları görülmüştür. Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları, gerçek bir ihtiyaç olmadığı halde bazı şirketlerce döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam ettiği düşünülmekte.

Bu sebeple BDDK, çok daha sert bir tedbire başvurarak, 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kurul Kararı almıştır. Bu karara göre; bazı ticari şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına yani sınırlama yapılmasına karar vermiştir.

Hangi şirketler kredi sınırlaması kapsamında?

Karar kapsamında Kredi kullanımı sınırlamasına tabi olma durumunun belirlenmesi için aşağıdaki 3 şartın aranması gerekiyor;

  1. Bağımsız denetime tabi bir şirket olması,

  2. Şirketin YP nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduatın) TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması,

  3. Şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması.

Herhangi bir şirketin bu Karar kapsamına girebilmesi yukarıdaki her 3 şartın birden aynı anda sağlanması gerekmektedir.

 

Bağımsız denetime tabi olma şartları nelerdir?

Sınırlamanın uygulanması için çok önemli olan şart bağımsız denetime tabi olmak gibi görünüyor, o halde bağımsız denetime tabi olma şartlarına bakalım;

Kamu Gözetim Kurumu tarafından bağımsız denetim ile ilgili olarak şirketler 4 gruba ayrılmış durumdadır.  Biz burada bu 4 gruptan sadece D grubu olan yani Genel Denetim Kriterlerine Tabi Olan ve diğer özellikli şirketler diyebileceğimiz A,B VE C grubu dışında kalan, piyasada da genelde çoğunlukta olan normal Limited veya Anonim şirketlerden bahsediyor olacağız.

Bu şirketler için;

-Aktif toplamı 35 milyon Türk Lirası,

-Yıllık net satış hasılatı 70 milyon Türk Lirası ve

-Çalışan sayısı 175 kişi

Ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerini tek başına veya bağlı ortaklık ve iştirakleriyle birlikte art arda iki hesap döneminde aşan şirketler bağımsız denetime tabidir.

Sonuç olarak şirketinizin yeni çıkan BDDK kararına göre, Ticari Kredi sınırlamasına tabi olup olmayacağını anlayabilmeniz için, öncelikle bağımsız denetim kapsamında olma durumuna bakmamız gerekmektedir. Denetim kapsamında isek ve diğer 2 şart da varsa zaten sınırlamaya tabiyiz demektir.

Ancak burada önemli bir husus da şu anki pozisyon üzerinden yılsonundan sonra da bu kapsama girilebileceği hususudur.

Kararda bahsi geçen diğer 2 kriterin yani şirketin birincisi; YP nakdi varlıklarının ve ikincisi; Şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması kuralı ise bağımsız denetim kuruluşlarınca denetimden geçirilmiş güncel son mali tablolarınız üzerinden yapılacak hesaplamalar ile belli olacaktır.

 

M.UFUK BAYRAKÇI

SMMM & BAĞIMSIZ DENETÇİ

 

Share on
Bir cevap yazın