Proximity Marketing (kişisel alan pazarlaması), bir işletmenin mobil teknolojileri kullanarak konum tabanlı bir pazarlama stratejisi uygulamasıdır. Bu stratejide markalar, tüketicilere ve potansiyel kitlelere ulaşmak için kişilerin konum bilgisinden yararlanır ve bu çalışmalar her zaman taşınabilir cihazlar üzerinden yapılır. Bluetooth, Wi-Fi, NFC ve GPS gibi teknolojiler kullanılır. Proximity Marketing çalışmalarında, 2013 yılından bu yana işletmeler tarafından genellikle beacon teknolojisini kullanılmaktadır. Bu tercihin nedeni, BLE teknolojisi sayesinde beacon teknolojisinin, bireylerin konumlarını 50 metreye kadar tespit edebilmesidir. Bunun yanı sıra, dünya genelinde 1 milyardan fazla Android ve IOS cihazın beacon uyumlu olması ve Amerika’da 4,5 milyondan fazla vericinin bulunması, kişisel alan pazarlaması çalışmalarında beacon teknolojisinin önemini arttırmaktadır.
Kişisel Alan Pazarlamasının Avantajları
Proximity Marketing ya da kişisel alan pazarlaması, her markanın benimsemesi gereken bir pazarlama stratejisi olup, birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Çünkü proximity marketing çalışmaları sayesinde markalar birçok avantajdan yararlanabilir. Proximity Marketing avantajları nelerdir?
- Proximity marketing çalışmaları yapan kişi ve işletmeler her zaman fiziksel mağazalarına yakın konumda yer alan kişileri hedefler. Bu da aslına bakıldığında kişiler ile aranızda kısa bir mesafe olmasını sağlar.
- Kişisel alan pazarlaması stratejisinde gönderilen hatırlatıcı mesajlar sayesinde hedef kitlenizin ve müşterilerinizin harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.
- Markalar hedef kitlelerine daha kolay ulaşabilir ve kişisel alan pazarlaması sayesinde satışlarını artırma imkânı yakalar.
- Dikkat çekici ve farkındalık yaratıcı mesajlar sayesinde hedef kitlenizin müşteri deneyimini ön plana çıkarabilirsiniz.
- Müşterilerinizin markanıza olan yakınlığını anlayabilir ve onları istek veya ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetler sunarak satışlarınızı artırabilirsiniz.
- Potansiyel müşterileriniz arasında yer alan kişileri mevcut müşteriye dönüştürebilirsiniz.
- Mevcut müşterilerinize yaptığınız pazarlama çalışmaları sayesinde onların markanıza olan sadakatini artırabilirsiniz.
- Kişiselleştirilmiş push notificationlar göndererek markanıza olan güven oranını artırmanız mümkündür.
- Markaların verimlilik seviyeleri artar.
- Markalar çoğu zaman kişisel alan pazarlaması yaparken kişiselleştirmeden de yararlanacağı için bireyler kendilerini daha özel hisseder.
- Markalar dönüşüm oranlarını arıtabilir ve ilgili kullanıcılara daha hızlı bir şekilde ulaşma şansı yakalar.
Kişisel Alan Pazarlamasının Dezavantajları
Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi, kişisel alan pazarlaması veya diğer adıyla Proximity Marketing stratejisinde de karşılaşılabilecek zorluklar vardır. Genellikle yanlış hedefleme veya sık hedefleme nedeniyle bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca bu pazarlama stratejisi üzerinde çalışmayı planlayan markaların Kişisel Alan Pazarlamasının Dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Şimdi birlikte Kişisel Alan Pazarlamasının Dezavantajlarına bakalım:
- Kişisel alan pazarlaması yürüten bir marka belirli bir konumu çok sık ziyaret eden kişilere sürekli bildirim göndererek onların markadan uzaklaşmasına neden olabilir.
- Doğru bir şekilde yapılmayan hedef kitle analizinden kaynaklı olarak markaların pazarlama bütçeleri zarar görebilir.
- Etkileşime geçecek olan kullanıcılara ulaşmanız zor olabilir. Çünkü günümüzde mobil uygulama kullanıcılarının büyük bölümü yalnızca ilk 30 günde bir mobil uygulamayı kullanabilmektedir.
- Proximity marketing markaların doğru donanımlar ve programlamalardan yararlanması gereken bir pazarlama biçimi olduğu için her marka yakınlık pazarlamasına uyumlu değildir.
- Bu pazarlama yönteminde markalar müşterilerin verilerini toplar ve bu verilerin saklanmasından sorumludur. Bu nedenle yakınlık pazarlaması markaların sorumluluklarının artmasına neden olabilmektedir.
Kişisel Alan Pazarlamasının Kullanılabileceği Cihazlar
Kişisel alan pazarlaması stratejisinin her zaman Bluetooth, NFC, Wifi ve GPS gibi teknolojiler üzerinden kurgulandığını sizlerle paylaşmıştık. Bu nedenle Proximity Marketing’e yönelecek olan kişilerin kişisel alan pazarlamasının kullanılabileceği cihazlar hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir.
- Akıllı Telefonlar
- Akıllı Saatler
- Tabletler
- VR Aksesuarları
Kişisel Alan Pazarlamasında Kullanılan Stratejiler
Proximity marketing çalışmalarını yapmak isteyen kişi ve işletmeler belirli dijital pazarlama yöntemlerinden de yararlanarak bu pazarlama stratejisini geliştirebilir.
- Push Bildirimler
- SMS Pazarlaması
- E-mail Marketing
- Harita Reklamları
Kişisel alan pazarlamasının kolay bir şekilde uygulanabileceği dijital pazarlama yöntemleridir. Sizler de Proximity Marketing çalışmalarına odaklanmak istiyorsanız bu pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz.
Proximity Marketing Örnekleri
Cadde üzerinde yürüyüşe çıkan birisi olduğunuzu düşünelim ve plazalar bölgesinden geçerken bir bankanın size düşük faizli kredi imkânı sağladığını göz önünde bulunduralım. Yürüyüşünüze devam ederken 50 – 100 metre sonra ilgili banka ile karşı karşıya kaldığınız takdirde bankanın Proximity Marketing çalışmaları yaptığını söylemek mümkün olacaktır.
Bunun yanı sıra alışveriş mağazalarının gönderdiği SMS’ler ve indirim bildirimleri sonrasında ilgili markayı ziyaret etme isteğiniz doğduğunda da bu markanın kişisel alan pazarlaması çalışmaları yaptığını söylemek mümkündür.